Τι μπορεί να συμβεί όταν μία ξένη επισκέπτρια στη χώρα μας, μία περιβαλλοντική οργάνωση, οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία ενός νησιού ενώνουν δυνάμεις για την προώθηση του πόσιμου νερού προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ρύπανσης από πλαστικά μπουκάλια; Ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα!
Στην Ελλάδα η χρήση εμφιαλωμένου νερού, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνει δραματικά τη χρήση πλαστικού και την ποσότητα των απορριμμάτων που πολλές φορές τα νησιά μας αδυνατούν να διαχειριστούν. Η βάση δεδομένων της Aegean Rebreath αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Το 25% των απορριμμάτων που βρίσκονται στους βυθούς και τις παραλίες μας είναι μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού!
Το γεγονός αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τους επισκέπτες της χώρας μας. Πριν λίγους μήνες η Nina Schnabel, η οποία υποστηρίζει σε τακτική βάση το έργο της Aegean Rebreath και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, θέλησε να υποστηρίξει ένα πιλοτικό έργο σε μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων, το οποίο και θα εστίαζε στη μείωση της χρήσης των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού μέσω της προώθησης της χρήσης του νερού βρύσης. Η Αλόννησος ήταν από τα πρώτα νησιά που εξέφρασε ενδιαφέρον και πληρούσε τις προϋποθέσεις υλοποίησης.
Δεν απαιτήθηκε παραπάνω από 1.5 μήνας προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί καθώς η Aegean Rebreath και ο Δήμος Αλοννήσου συνεργάστηκαν στοχευμένα και αποτελεσματικά. Η αρχή έγινε με διαβούλευση που αναπτύχθηκε με την τοπική κοινωνία, πολίτες και επιχειρηματίες οι οποίοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εγκατάσταση των φίλτρων νερού και στη συνέχεια επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι βάσει κριτηρίων. Συνολικά, 22 φίλτρα αντίθετης όσμωσης τοποθετήθηκαν σε σχολεία, δημοτικά κτίρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις όπως και σε οικίες.
Στόχο της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η μείωση των πλαστικών, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την προστιθέμενη αξία των παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοντέλο και για τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Κατά τους επόμενους μήνες η προσπάθεια των εταίρων αναμένεται να επικεντρωθεί στην αποτύπωση του αντίκτυπου του προγράμματος σε όρους μείωσης των πλαστικών.
Για μία ακόμα φορά ως οργανισμός θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Nina Schnabel όχι μόνο για τη διαρκή στήριξη της αλλά και για την αποφασιστικότητα της να στηρίξει πρακτικές που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό. Η ίδια αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έχουν σύνορα.
«Το εγχείρημα αυτό είναι σημαντικό και παράλληλα συμβολικό καθώς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε επειγόντως το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από την πηγή του. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα ευρήματα, ωστόσο σίγουρα πρέπει να αναπτύξουμε πρακτικές που θα αξιοποιούνται από τη κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κάθε περιοχής. Ελπίζουμε πως η Αλόννησος θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα νησιά» δήλωσε ο επικεφαλής της Aegean Rebreath κ. Γιώργος Σαρελάκος.