Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Νάξος και τα νησιά Δονούσα, Κουφονήσια, Κέρος, Σχοινούσα και Ηρακλειά ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων του Αιγαίου πελάγους. Η Νάξος αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με μήκος ακτών 148 χλμ. και χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, η Νάξος και οι μικρές Κυκλάδες έχουν 20.578 μόνιμους κατοίκους, ενώ κατά τη θερινή περίοδο δέχονται σημαντικές τουριστικές ροές.

Στη Νάξο υπάρχει ένας εκτεταμένος ενεργός λιμένας στη Χώρα, που συμβάλλει στην εμπορική, επιβατική, ναυτιλιακή, τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα του νησιού. Παράλληλα, στο νησί δραστηριοποιούνται δύο αλιευτικοί σύλλογοι.

Περιφέρεια : Νοτίου Αιγαίου
Πληθυσμός : 20.578
Μέλος από : 2023

Πρακτικές για το θαλάσσιο περιβάλλον

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελεί ιδρυτικό μέλος του δικτύου και έχει υλοποιήσει τις παρακάτω πρακτικές για την διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος:

  • 1 Σταθμός Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στο αλιευτικό καταφύγιο στη Χώρα της Νάξου που έχει συμβάλλει στη συλλογή 22.800τμχ. ανακυκλώσιμων υλικών και 610kg αλιευτικών εργαλείων (2022-2023)
  • 1 πιλοτικό πρόγραμμα
  • 4 διευρυμένες δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών
  • 2 ερευνητικά προγράμματα: Δειγματοληψία και ανάλυση ιζημάτων πυθμένα & Δειγματοληψίες για μικροπλαστικά
  • 2 εκπαιδευτικά προγράμματα σε τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης