Δήμος Ζακύνθου

Η Ζάκυνθος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων του Ιονίου πελάγους. Έχει μήκος ακτών 123 χλμ. και αποτελεί το τρίτο σε έκταση νησί των Επτανήσων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει 41.180 μόνιμους κατοίκους, ενώ κατά τη θερινή περίοδο δέχεται σημαντικές τουριστικές ροές.

Στο νησί υπάρχει ένας ενεργός λιμένας στην ομώνυμη πρωτεύουσα και αρκετά μικρά αλιευτικά καταφύγια σε όλο το νησί, που συμβάλλουν στην εμπορική, επιβατική, ναυτιλιακή, τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα του νησιού.

Περιφέρεια : Ιονίων Νήσων
Πληθυσμός : 41.180
Μέλος από : 2024

Πρακτικές για το θαλάσσιο περιβάλλον

Ο δήμος Ζακύνθου αποτελεί μέλος του δικτύου και έχει υλοποιήσει τις παρακάτω πρακτικές για την διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος:

  • 1 Σταθμός Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στο αλιευτικό καταφύγιο του Αλικανά και έναν Σταθμό Διχτυών στο λιμανάκι Γάιδαρος που έχουν συμβάλλει στη συλλογή 32.000τμχ. ανακυκλώσιμων υλικών και 5.400kg αλιευτικών εργαλείων (2020-2023)
  • 4 διευρυμένες δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών
  • 2 ερευνητικά προγράμματα: Δειγματοληψία και ανάλυση ιζημάτων πυθμένα & Δειγματοληψίες για μικροπλαστικά
  • 1 εκτεταμένη διαβούλευση με την τοπική κοινότητα
  • 7 Γαλάζιες σημαίες το 2023 για τις παραλίες Αλυκανάς 1, Αλυκές 1, Κατραγάκι/Eleon Grand Resort, Μπανάνα Βασιλικού, Μπούκα, Τσιλιβί, Ψαρού