Η δημιουργία του πρώτου επίσημου Δικτύου Δήμων για το Θαλάσσιο Περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός! Κατόπιν μακροχρόνιας προσπάθειας της οργάνωσής μας αλλά και των τοπικών αρχών και κοινωνιών σε διάφορες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας και μέσω της σύναψης μνημονίων συνεργασίας και της εγκατάστασης Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.), έφτασε πλέον η στιγμή να ξεκινήσει η διασύνδεση της κεντρικής κυβέρνησης με την κοινωνία των πολιτών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά, Δημάρχων, αιρετών και υπηρεσιακών εκπροσώπων εννέα Δήμων, έλαβε χώρα σήμερα με τους συμμετέχοντες από όλες τις πλευρές να καταθέτουν προτάσεις ως προς τους στόχους, τη λειτουργία του Δικτύου και τα επόμενα βήματα και να αναδεικνύουν πεδία ενδιαφέροντος.

Το σύνθετο και φιλόδοξο εγχείρημα του Δικτύου Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α., που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία από τη γένεσή του και συνεχώς μετράει νέα μέλη, έλαβε πλέον και επίσημα την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ στηρίζεται από τον Οκτώβριο 2020 στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στο πλαίσιο αυτό το νέο Δίκτυο στοχεύει στην ανάδειξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών, στην αξιοποίηση των εμπειριών για την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων και την παροχή συμβουλευτικού έργου σε κεντρικό επίπεδο.

Η πρώτη αυτή συνάντηση φιλοδοξεί να αποτελέσει τη συνέχεια μίας συλλογικής προσπάθειας προκειμένου να βρεθεί το θαλάσσιο περιβάλλον στο επίκεντρο των πολιτικών. Μια προσπάθεια η οποία από την πρώτη στιγμή έχει ενώσει δημοτικές αρχές, αλιευτικές κοινότητες και τοπικές ομάδες πολιτών στον αγώνα για την προστασία των θαλάσσιων πόρων με ταυτόχρονη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Συνεχίζουμε δυνατά και με αυξανόμενο πάθος και κίνητρο για όλα όσα έρχονται!