Το επιτυχημένο πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» για την αλόγιστη απόρριψη των αποτσίγαρων, το οποίο υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην περιοχή της Ραφήνας, επεκτείνεται σε ένα ακόμα μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων· το νησί της Νάξου!

Η επιτυχία του προγράμματος που συνέβαλλε στη συλλογή 63.755 αποτσίγαρων εντός 10 μηνών και πέτυχε τη μείωση κατά 62% των αποτσίγαρων που βρέθηκαν στο έδαφος της Ραφήνας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επέκταση του προγράμματος σε μία νησιωτική αυτή τη φορά περιοχή.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί από την Aegean Rebreath και τις τοπικές αρχές της Νάξου με την υποστήριξη της BAT Hellas και την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνει τη τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων δοχείων για τη συλλογή αποτσίγαρων και ειδική σηματοδότηση, τη χρήση δορυφορικού συστήματος, δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και την παραγωγή πρωτογενών δεδομένων.

Για τον οργανισμό μας είναι σημαντικό πως το πρόγραμμα της Ραφήνας, το οποίο αναγνωρίσθηκε ως βέλτιστη πρακτική λαμβάνοντας 5 σημαντικά βραβεία, μεταφέρεται τώρα σε νησιωτική περιοχή, γεγονός που θα μας προσφέρει επιπρόσθετα σημαντικά συμπεράσματα στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός εθνικού μοντέλου για την απόρριψη των αποτσίγαρων.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη της Aegean Rebreath και στελέχη της BAT Hellas μετέβησαν στη Νάξο όπου και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στελέχη του δήμου, προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο υλοποίησης και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.