Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την καινοτόμα πρωτοβουλία «Μικρές Πράξεις-Μεγάλα Εγκλήματα» που πραγματοποιείται για 1η φορά στην Ελλάδα από τον φορέα μας και την British American Tobacco Hellas που συνεργάζονται με τον Δήμο Ραφήνας, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και την Επιτροπή Βιώσιμου Περιβάλλοντος του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη συλλογή πραγματικών δεδομένων σχετικά με την απόρριψη των αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ανάδειξη καλών πρακτικών και την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων προτάσεων, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς προς όφελος βιώσιμων πρακτικών.

Ήδη κατά τους πρώτους δύο μήνες σημαντικά βήματα έχουν γίνει που μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε ενθαρρυντική τη συνεργασία και την εμπλοκή όλων των τοπικών φορέων σε αυτό το αρκετά σύνθετο εγχείρημα.

Εικαστική Εγκατάσταση
Η έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο σηματοδοτήθηκε από την τοποθέτηση μιας πρωτότυπης εγκατάστασης στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, η οποία παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο. Η εγκατάσταση αφορούσε μια πραγματική «σκηνή εγκλήματος» στην οποία, δίπλα στα θύματα από το θαλάσσιο περιβάλλον όπως ψάρια και χελώνες, τοποθετήθηκε το πιστό αντίγραφο ενός γιγαντιαίου αποτσίγαρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δορυφορική αποτύπωση της επιβάρυνσης των εξεταζόμενων περιοχών
Για την αποτύπωση των σημείων όπου εντοπίζεται το πρόβλημα της αλόγιστης απόρριψης αποτσίγαρων, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις μέσω προηγμένων δορυφορικών συστημάτων και αλγορίθμων. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο εντοπίστηκαν στην περιοχή του λιμανιού και των παραλιών της Ραφήνας 19.938 αποτσίγαρα εκτός κάδων, ενώ για τον μήνα του Νοεμβρίου, 12.309 αποτσίγαρα.

Συλλογή αποτσίγαρων μέσω παράκτιας δράσης
Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε δράση παράκτιου καθαρισμού συλλογής αποτσίγαρων στην κεντρική παραλία και το ρέμα της Ραφήνας. Τα ευρήματα της δράσης συμπλήρωσαν και επιβεβαίωσαν τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη δορυφορική αποτύπωση.

Τοποθέτηση ειδικών συλλεκτήρων και σήμανσης
Για την αποτροπή της αλόγιστης απόρριψης αποτσίγαρων στο περιβάλλον τοποθετήθηκαν ειδικοί συλλεκτήρες σε 20 κεντρικά σημεία της Ραφήνας, στο λιμάνι και σε παραλίες καθώς και ειδική σήμανση η οποία ενημερώνει το κοινό σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι δράσεις της πρωτοβουλίας «Μικρές Πράξεις-Μεγάλα Εγκλήματα» συνεχίζονται με στόχο να γίνει κατανοητό από όλους ότι η θαλάσσια ρύπανση ξεκινάει πρωτίστως από την ξηρά και ότι η πρόληψη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά προς τη σωστή κατεύθυνση.