Ποιο είναι το πρώτο νησί του οποίου το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον υιοθετεί πλήρως η Aegean Rebreath; Είναι το νησί της Αντιπάρου! Μετά την επιτυχημένη λειτουργία του σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων που έχει συλλέξει σχεδόν 15.000 ανακυκλώσιμα υλικά και 3 τόνους αλιευτικών εργαλείων, την αποσυμφόρηση των βυθών, προχωράμε στην εγκατάσταση κάδων τριών ρευμάτων ανακύκλωσης για πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο σε 10 παραλίες της Αντιπάρου. Πρόκειται για το ξεκίνημα ουσιαστικά, ενός καινοτόμου προγράμματος που οραματιζόμαστε εδώ και καιρό. Εγκατάσταση μικρών σταθμών θαλάσσιων απορριμμάτων σε ολόκληρο το νησί ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα πολίτες και επισκέπτες κάνοντας πράξη τη διαλογή στην πηγή. Σε άψογη συνεργασία και σχεδιασμό με τον Δήμο Αντιπάρου και την υποστήριξη της Pepsico Hellas είμαστε σε θέση να μιλάμε πια για την ολική διαχείριση και αποσυμφόρηση του παράκτιου μετώπου ενός νησιού.

Με το χαρακτηριστικό σύνθημα και hashtag #KeepAntiparosClean, μπορεί κανείς να βρει τους ιδιαίτερους αυτούς κόμβους περιβαλλοντικής αφύπνισης και πράξης στις παραλίες Λιβάδια, Άγιος Ιωάννης, Ψαραλυκή, Σιφνέικο, Απάντημα, Σωρός, Παναγιά, Διαπόρι, Άγιος Σπυρίδωνας και Γλυφά.

Το πιλοτικό μας πρόγραμμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι οι κάδοι που τοποθετήθηκαν σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξ αρχής από 400 kg ανακυκλωμένα καπάκια τα οποία συλλέχθηκαν από τους κατοίκους του νησιού καθόλη την διάρκεια των προηγούμενων ετών. Με αυτό τον τρόπο η κυκλική οικονομία εφαρμόζεται στην πράξη με μοναδικό τρόπο και συμμετοχή όλης της κοινότητας, η οποία απολαμβάνει ανταποδοτικά τους καρπούς των προσπαθειών της.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης, τρεις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, το Fanari Beach Bar, το Time Marine και το Soros Beach Antiparos, όλες παραθαλάσσιες οι οποίες, προς τιμήν τους, δέχτηκαν να συμβάλουν στην προσπάθειά μας και να διασπείρουν το μήνυμα στους πελάτες τους, τοποθετώντας αντίστοιχα πήλινα δοχεία ανακύκλωσης για τρία ρεύματα στα όρια των εγκαταστάσεων τους.

Ευχόμαστε ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι ακόμα πιο αισιόδοξα και ότι οι προσπάθειες όλων μας θα αποτελέσουν το έναυσμα για μια πραγματική αλλαγή στην κουλτούρα και τις καθημερινές μας συνήθειες.